Na pokładzie autokaru powitała nas Pani Sylwia Stachowiak z Margonina oraz przemiły kierowca z Rogoźna , natomiast w Poznaniu dołączył do nas Pan Łukasz Malczewski. Podróż minęła nam w przyjemnej atmosferze.

Sobota 19.11.2022r.

19-ego listopada o godzinie 5.15 przed Urzędem Gminy Wapno odbyła się zbiórka 46 uczestników wyjazdu. Po załadowaniu bagaży do autobusu o godzinie 5.20 wyruszyliśmy w trasę, aby jak najszybciej dotrzeć do celu. W drodze do Zakopanego zwiedziliśmy Bazylikę Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny w Wadowicach. O godzinie 16:20 dojechaliśmy na miejsce, gdzie zakwaterowaliśmy się Hotelu Geowita w Zakopanym. Po obiadokolacji każdy miał już czas wolny i mógł się udać na Krupówki 500 m od hotelu.

Niedziela 20.11.2022r.

Drugiego dnia po zjedzeniu śniadania, o godzinie 9.20 zostaliśmy podwiezieni busami do kolejki linowej na Kasprowy Wierch. Kolejka na Kasprowy pozwala odbyć podróż w świat tatrzańskiej przyrody podziwianej z lotu ptaka. To jedyna w Polsce wysokogórska kolej linowa. Łączy Kuźnice (część Zakopanego) ze szczytem Kasprowego Wierchu. Działa przez cały rok, zabierając do wagonika od 30 do 60 osób.Podróż kolejką jest niezapomnianym doświadczeniem, mimo że trwa jedynie kilkanaście minut. Prawie 4,3-kilometrową trasę wagonik pokonuje w dwóch odcinkach (turyści przesiadają się na Myślenickich Turniach). Dzięki panoramicznym szybom i wysokości, tatrzańska przyroda jest widoczna jak na dłoni. Z lotu ptaka można podziwiać hale, lasy, szczyty górskie i granie. Niekiedy uda się również dojrzeć dzikich mieszkańców Parku, m.in. kozice lub niedźwiedzie.Podróż kończy się na stacji górnej, zlokalizowanej 25m poniżej szczytu Kasprowego. Mieści się w niej również restauracja i mały sklepik, a obok jest budynek obserwatorium meteorologicznego, działającego tu od prawie 80 lat. To dwa najwyżej położone budynki w Polsce!Z góry roztaczają się wyjątkowe widoki. Można podziwiać Wysokie Tatry i Tatry Zachodnie, a także Zakopane i pobliskie wioski wygodnie ułożone w dolinach, u stóp gór. Punkt widokowy pozwala zatrzymać się na chwilę i nacieszyć oko dziewiczą przyrodą. . Kolejną atrakcją był wyjazd na Gubałówkę. Gubałówka jest to jedno z najczęściej odwiedzanych i najpopularniejszych miejsc w Zakopanem. Chyba nie ma turysty, który nie był na szczycie Gubałówki. Budowa kolejki rozpoczęła się w lipcu 1938 r. a zakończona w grudniu 1938r. Po całkowitej modernizacji w 2001r. kolejka na Gubałówkę stała się jedną z najnowocześniejszych kolei linowo-terenowych. Stacja dolna znajduje się 823 m n.p.m., stacja górna mieści się na wysokości 1122 m n.p.m. Kolejka przewozi ok. 2000 osób na godzinę, jednorazowo zabiera 120 osób, a średni czas jazdy wynosi ok. 3,5 minuty. Na górnej polanie Gubałówki można podziwiać przepiękną panoramę Tatr i Zakopanego. Następnie zwiedziliśmy Muzeum Stylu Zakopiańskiego im. Stanisława Witkiewicza, Willa. Po dotarciu do hotelu czekała na nas pyszna obiadokolacja.

Środa 20.06.2022r.

Zaraz po śniadaniu i wykwaterowaniu wyjechaliśmy z hotelu. Podjechaliśmy jeszcze zobaczyć Wielką Krokiew najsłynniejszą polską skocznie narciarską. W drodze do domu zatrzymaliśmy się w Krakowie gdzie zwiedziliśmy Wawel. Dotarliśmy do Wapna o 23.30. Podczas tego wyjazdu mogliśmy się wiele dowiedzieć dzięki wykładom prowadzonych podczas wyjazdu przez Pana Łukasza Malczewskiego z zakresu medycyny, prawa oraz prawa pracy, a także zobaczyć dużo pięknych zakątków. Poznaliśmy uroki Tatr, Zakopanego. Dzięki wspaniałej pogodzie plan wycieczki został w pełni zrealizowany. Dziękuję wszystkim uczestnikom za wzorowe zachowanie i miło spędzony czas, a główne dziękuję za zorganizowanie owego wyjazdu Panu Łukaszowi Malczewskiemu oraz Pani Sylwii Stachowiak. Dziękuje!!!